Kinderziekten
Welke kinderziekten gaan gepaard met vlekjes?
Kinderziekten met vlekjes: waterpokken, vijfde ziekte, zesde ziekte, roodvonk, rode hond en mazelen. Bijna alle kinderen in Nederland zijn tegen rode hond en mazelen ingeënt (de BMR-prik).
Kinderziekten met vlekjes worden door een virus of bacterie veroorzaakt. De virussen of bacteriën komen het lichaam binnen via de mond of de neus. Ze zitten in het speeksel van iemand die besmet is, en in druppeltjes die uitgehoest of uitgeniest worden. Ook via handen kunnen de virussen en bacteriën zich verspreiden.
Vlekjesziekten zijn besmettelijk. Na besmetting kan het één tot twee weken duren voor het kind ziek wordt. Voor er vlekjes te zien zijn, voelen kinderen zich vaak al niet lekker en hebben ze koorts. Dan kunnen ze al wel anderen besmetten.
Waterpokken
Waterpokken begint met verkoudheid. Het kind krijgt vervolgens koorts en uitslag. Over het hele lichaam kunnen rode vlekjes en blaasjes ontstaan, zelfs in de mond, in het haar en op de oogleden. Door krabben kunnen de plekjes gaan ontsteken. Na enkele dagen verdrogen de blaasjes tot korstjes. Het kan twee weken duren voor de laatste korstjes weg zijn.
De vijfde ziekte
De vijfde ziekte begint met rode wangen met grillige roze-rode vlekjes. De uitslag verspreidt zich naar de romp, armen en benen en kan wat jeuken. Soms zijn er zo veel vlekken, dat de hele huid roze-rood ziet. Het kind kan ook koorts krijgen. Na tien dagen is de uitslag meestal weer weg. De vlekjes komen soms terug in de zon of na een heet bad, maar verdwijnen dan weer snel. Als zwangere vrouwen rode hond of de vijfde ziekte krijgen, kan dit gevaarlijk zijn. Deze ziekten kunnen het ongeboren kind beschadigen.
De zesde ziekte
De zesde ziekte veroorzaakt hoge koorts. Soms zetten de klieren in de hals en achter de oren op. Na drie tot vijf dagen daalt de temperatuur. Dan ontstaan er kleine lichtrode vlekjes in het gezicht en later ook op de romp. De uitslag jeukt niet en trekt binnen één of twee dagen weg.
Roodvonk
Roodvonk begint met keelpijn en koorts. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood en dik (frambozentong). Op de derde dag wordt de huid roze met rode, ruwe puntjes op de borst. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en de liezen. De koorts begint na drie dagen te dalen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. Na twee tot drie weken wordt de huid schilferig, vooral op de handpalmen en voetzolen.
Rode hond
Rode hond begint met opgezette klieren achter de oren. Na een dag ontstaan roze-rode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De uitslag verspreidt zich over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid rood ziet. Het kind kan last van branderige ogen hebben. Als zwangere vrouwen rode hond of de vijfde ziekte krijgen, kan dit gevaarlijk zijn. Deze ziekten kunnen het ongeboren kind beschadigen.
Mazelen
Mazelen begint met verkoudheid: niezen, hoesten, rode ogen en koorts. Na drie dagen verschijnen er witte plekjes aan de binnenkant van de wang. De vierde of vijfde dag komen er paarsrode vlekjes in het gezicht en achter de oren. De vlekjes verspreiden zich naar romp, armen en benen en kunnen samenvloeien.
Meningokokkenziekte
Meningokokkenziekte is zeldzaam. Het begint met hoge koorts (en koude rillingen). Verder spierpijn, overgeven, hoofdpijn, een grauwe huidskleur en sufheid. Let op puntvormige donkerrode of blauwrode vlekjes op romp, ledematen en/of op het oogslijmvlies. Deze vlekjes verbleken niet als u erop drukt. Meningokokkenziekte is levensbedreigend.
Wat te doen bij vlekjes bij kinderen?
- Kinderziektes met vlekjes zijn besmettelijk.
- Ze zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf over. Van roodvonk of mazelen kan een kind erg ziek zijn.
- Zorg dat uw kind veel drinkt.
- U hoeft uw kind niet in bed te houden. Als uw kind zich erg ziek voelt, geeft het zelf wel aan dat het wil rusten.
- Ondanks de vlekjes mag uw kind gewoon in bad of onder de douche.
- Het is niet nodig de koorts te onderdrukken. Wel is belangrijk dat een kind met koorts regelmatig drinkt. Kinderen die ouder zijn dan drie maanden, mogen paracetamol hebben als ze zich erg ziek voelen of als ze pijn hebben.
- Zieke kinderen hebben vaak geen trek in eten, maar dat geeft niet.
- Bij jeuk kunt u bij de apotheek 'schudsel' kopen: een vloeistof tegen de jeuk. Deze vloeistof kunt u beter niet op open wondjes smeren.
- Als uw kind flink ziek is, houdt u het natuurlijk thuis. Maar een kind dat zich goed voelt, kan naar het dagverblijf of naar school. Klasgenootjes hebben elkaar vaak al besmet voor de ziekte zichtbaar is.
Wanneer naar de huisarts?
- als uw kind jonger is dan 3 maanden en koorts krijgt
- als u denkt dat uw kind rondvonk heeft
- als u zwanger bent en in contact bent geweest met een kind met een vlekjesziekte; als zwangere vrouwen rode hond of de vijfde ziekte krijgen, kan dit gevaarlijk zijn. Deze ziekten kunnen het ongeboren kind beschadigen.
Bel direct uw huisarts (of de huisartsenpost) als uw kind:
- erg ziek is
- suf wordt
- puntvormige donkerrode of blauwrode vlekjes krijgt
Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw VAL apotheek
1e Keus bij jeuk door waterpokken:
- Levomenthol/zinkoxideschudsel - werkt verkoelend en jeukstillend
Tips
- Nageltjes kort knippen en schoon houden
- baby: sokjes om zijn handjes en verschoon de luier vaker dan normaal: natte luiers verergeren de verschijnselen
- Uit de zon blijven. De warmte zorgt namelijk vaak voor meer zweten, waardoor het kind meer last van jeuk krijgt. Ook zijn de aangetaste plekjes gevoeliger voor verbranden en gaan ze sneller over in littekens wanneer ze aan teveel zonlicht blootgesteld worden
- Soms wordt de jeuk erger door contact met kleding of beddengoed. Probeer hier rekening mee te houden.
- Blaasjes in de mond? Een waterijsje werkt verzachtend!
- Zorg dat je kind de hele dag voldoende drinkt
- Laat je kind niet te warm douchen of badderen, dat geeft extra jeuk
- Laat je kind wijde kleren van zacht katoen dragen
- Aambeien
- Acné
- Aften
- Allergische neusverkoudheid
- Blaren
- Brandwonden
- Diarree
- Hoest
- Hoofdluis
- Hoofdpijn
- Hooikoorts
- Hyperventilatie
- Insecten- en tekenbeten
- Jeuk
- Keelpijn
- Kinderziekten
- Kneuzingen
- Koorts
- Koortslip
- Kunstgebit
- Kwallenbeet
- Likdoorns
- Luieruitslag
- Maagklachten
- Menstruatiepijn
- Middenoorontsteking
- Morning After Pill
- Neusbijholteontsteking
- Obstipatie
- Oogirritatie
- Oorpijn bij vliegen
- Reisziekte
- Roos
- Schaafwonden
- Schaamluis
- Slaapproblemen
- Spier- en gewrichtspijn
- Steenpuisten
- Stinkende adem (halitose)
- Stress
- Tandvleesontsteking
- Thuisapotheek
- Vergiftiging bij kinderen
- Vermoeidheid
- Verstopt oor
- Verstopte neus
- Voetschimmel
- Witte vloed
- Wormpjes
- Wratten
- Zonneallergie
- Zonverbranding of zonnesteek
- Zwemmersoor