Kunstgebit
U kunt beter niet uw kunstgebit schoonmaken met tandpasta. Tandpasta is licht schurend en zou microscopisch gezien krasjes kunnen maken. In deze krasjes hebben de bacteriën meer houvast en groeien dus makkelijker aan. U kunt het beste na elke maaltijd uw kunstgebit schoonmaken met water en afwasmiddel of met een speciale reiniger, die zacht genoeg is om het kunsthars niet te beschadigen. Het handigst is een speciale protheseborstel die groter is dan een gewone tandenborstel en aan de bovenkant twee borstels heeft. Een grotere voor de grote oppervlakken en een die een puntvorm heeft voor de binnenkant en de moeilijke plekken.
Uw kunstgebit schoonmaken doet u door niet alleen te poetsen maar ook te weken. Als u ’s avonds het gebit gepoetst heeft kunt u het bewaren in een glas water of een speciaal prothesebakje. Als de prothese een moeilijk verwijderbare aanslag vertoont (door nicotine bijvoorbeeld) dan kunt u gebruik maken van (bruis)tabletten om eenmaal per week uw kunstgebit schoon te maken. Deze wekelijkse middelen kunnen het kunsthars aantasten op de lange duur als u het dagelijks gebruikt, dus doe dit niet vaker dan eenmaal per week.
Wanneer naar de tandarts?
- Als de pasvorm van het gebit niet meer goed is.
- Voor reparaties.
- Voor een jaarlijks controlebezoek.
Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw V.A.L.-apotheek
1e Keus:
- Steradent tabletten- De bruistabletten zijn effectief tegen bruine (hardnekkige) aanslag. Niet vaker dan 1 x per week gebruiken; als de tabletten vaker gebruik worden, kunnen ze het oppervlak van het kunstgebit ruw maken.
Tips
- Ook uw mond moet worden schoongemaakt. Het beste is om uw mond ’s avonds voor het slapen gaan te poetsen met een gewone zachte tandenborstel. Dit kunt u doen met gewone tandpasta, ook al heeft u geen tanden meer. Bij het poetsen maakt u een draaiende, masserende beweging en reinigt u de hele boven- en onderkaak, inclusief het verhemelte. Bacteriën en dode huidcellen blijven makkelijk zitten onder een kunstgebit, dus het hele slijmvlies waar het gebit op rust moet schoongemaakt worden. Overdag, meestal na de maaltijd als u uw kunstgebit schoonmaakt, kunt u de mond (zonder gebit in) gewoon met water spoelen.
- Bleekmiddel (chloor) tast het kunsthars ernstig aan dus uw mag nooit uw kunstgebit schoonmaken met bleekmiddel, ook niet verdund. Als de tanden verkleurd zijn kunt u het beste uw kunstgebit schoonmaken met speciale whitening tabletten voor kunstgebitten. Ook kunt u langs de tandprotheticus of tandtechnicus gaan. Hij of zij kan uw kunstgebit schoonmaken in een speciaal trilbad, eventueel met reiniger, waarbij alle aanslag en verkleuringen weer verwijderd worden. Als u veel tandsteen heeft kunt u uw kunstgebit schoonmaken met azijn. Dit tast het materiaal niet aan en u kunt het gebit dan ook de hele nacht in water met een flinke scheut azijn laten weken. De volgende ochtend kunt u met uw protheseborstel alle tandsteen er makkelijk af poetsen. Gebruik in elk geval nooit scherpe mesjes of andere krassende voorwerpen, dit is niet nodig.
- Aambeien
- Acné
- Aften
- Allergische neusverkoudheid
- Blaren
- Brandwonden
- Diarree
- Hoest
- Hoofdluis
- Hoofdpijn
- Hooikoorts
- Hyperventilatie
- Insecten- en tekenbeten
- Jeuk
- Keelpijn
- Kinderziekten
- Kneuzingen
- Koorts
- Koortslip
- Kunstgebit
- Kwallenbeet
- Likdoorns
- Luieruitslag
- Maagklachten
- Menstruatiepijn
- Middenoorontsteking
- Morning After Pill
- Neusbijholteontsteking
- Obstipatie
- Oogirritatie
- Oorpijn bij vliegen
- Reisziekte
- Roos
- Schaafwonden
- Schaamluis
- Slaapproblemen
- Spier- en gewrichtspijn
- Steenpuisten
- Stinkende adem (halitose)
- Stress
- Tandvleesontsteking
- Thuisapotheek
- Vergiftiging bij kinderen
- Vermoeidheid
- Verstopt oor
- Verstopte neus
- Voetschimmel
- Witte vloed
- Wormpjes
- Wratten
- Zonneallergie
- Zonverbranding of zonnesteek
- Zwemmersoor