Likdoorns
Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Likdoorns komen meestal voor op de voetzool, de bovenzijde van de tenen, op de teentop en tussen de vierde en vijfde teen. Ze kunnen zelfs in de handpalm voorkomen. In het midden van de likdoorn verzamelen zich de dode huidresten. Dit is te zien aan de donkere kleur in het midden, de pit. Het is zeer pijnlijk, het voelt aan alsof er een spijker in de voet zit. Een likdoorn is gevoelig voor druk op de plek.
Wat te doen bij een likdoorn?
Likdoorns kunnen behandeld worden door de hoornlaag los te weken met salicylzuur. Het aanbrengen van een gelpleister, om de druk weg te nemen, gedurende voldoende lange tijd laat toe dat de likdoorn verweekt en spontaan verdwijnt.
De likdoorn kan worden weggesneden door een pedicure om de pijn weg te nemen. Vaak komt deze weer terug en is een vervolgbehandeling noodzakelijk.
In alle gevallen moet, om de aanmaak van een nieuwe likdoorn te voorkomen, de oorzaak worden aangepakt, bijvoorbeeld door aanpassen van het schoeisel.
Wanneer naar een pedicure of arts?
- Als u diabetes heeft.
- Als de likdoorn rood of extra pijnlijk wordt; de likdoorn kan ontstoken zijn.
- Bij een likdoorn onder de nagel, kan een behandeling door een orthopedisch chirurg geïndiceerd zijn. De chirurg moet in dit geval een stukje van de nagelplaat wegfrezen om de likdoorn te kunnen verwijderen. Daarna kan via verschillende methoden getracht worden de nagel weer te herstellen.
- In zeer zeldzame gevallen, bijvoorbeeld als een voet- of teenafwijking de oorzaak is van een steeds terugkerende likdoorn, kan een operatieve ingreep nodig zijn. Een relatief eenvoudige operatie zal nodig zijn om een misvormde teen recht te zetten, of door uitsteeksels van vergroeide botjes in de teenkootjes te verwijderen, als dit de oorzaak is van het probleem. Soms bieden op maat gemaakt orthopedische schoenen uitkomst.
- Een diep liggende eeltpit kan het beste door een pedicure of de huisarts worden weggesneden. Een verticale, diepe likdoorn verwijderen is geen sinecure en soms zitten er zelfs wat kleine bloedvaatjes door de likdoorn heen hetgeen de ingreep nog eens bemoeilijkt. Een likdoorn verwijderen is dus in veel gevallen een specialistisch klusje.
Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw V.A.L. apotheek
1e Keus:
- Salicylzuurzalf 20% VAL - ontschilferend effect, verweking van de hoornhuid. Alleen aanbrengen op de likdoorn, de omringende huid insmeren met b.v. vaseline, niet meer dan 2 likdoorns tegelijk behandelen en niet langer dan 2 weken.
2e Keus:
- Formule W (17%salicylzuur in gel) - ontschilferend effect, verweking van de hoornhuid
- Hansaplast likdoornpleister - Hansaplast Likdoornpleisters is een combinatie van een likdoornring, die de druk wegneemt met salicylzuur om de likdoorn te verweken, zodat deze gemakkelijker kan worden verwijderd.
Tips
- Soms is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een likdoorn en een wrat. Een likdoorn is gevoelig voor druk op de plek, terwijl een wrat juist pijnlijk is bij druk vanaf de zijkanten.
- Het is ten eerste van belang dat de voet ontlast wordt en de oorzaak van de likdoorn wordt weggenomen, teneinde recidief te voorkomen. Ontlast de voeten door goede schoenen te kopen, dat wil zeggen schoenen die goed passen (niet te groot of te klein zijn) en goed ventileren, waardoor transpiratievocht snel wordt afgevoerd. Let er verder op dat de hakhoogte <3 cm is, dat de schoenen van zacht leer zijn en geen naden hebben en dat er voldoende teenruimte aanwezig is.
- Soms kan een steunzool de druk verminderen.
- Eventueel kunt u een likdoornring plakken die de druk op de likdoorn vermindert.
- Aambeien
- Acné
- Aften
- Allergische neusverkoudheid
- Blaren
- Brandwonden
- Diarree
- Hoest
- Hoofdluis
- Hoofdpijn
- Hooikoorts
- Hyperventilatie
- Insecten- en tekenbeten
- Jeuk
- Keelpijn
- Kinderziekten
- Kneuzingen
- Koorts
- Koortslip
- Kunstgebit
- Kwallenbeet
- Likdoorns
- Luieruitslag
- Maagklachten
- Menstruatiepijn
- Middenoorontsteking
- Morning After Pill
- Neusbijholteontsteking
- Obstipatie
- Oogirritatie
- Oorpijn bij vliegen
- Reisziekte
- Roos
- Schaafwonden
- Schaamluis
- Slaapproblemen
- Spier- en gewrichtspijn
- Steenpuisten
- Stinkende adem (halitose)
- Stress
- Tandvleesontsteking
- Thuisapotheek
- Vergiftiging bij kinderen
- Vermoeidheid
- Verstopt oor
- Verstopte neus
- Voetschimmel
- Witte vloed
- Wormpjes
- Wratten
- Zonneallergie
- Zonverbranding of zonnesteek
- Zwemmersoor