Neusbijholteontsteking

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Sinussen zijn holtes in het hoofd, die als doel hebben het hoofd minder zwaar te maken en de warmte in de hersenen regelen. De sinussen spelen ook een rol in de resonantie van de stem en ons reukvermogen, en de bevochtiging van de neus-keel-oorzone van de mens. Een mens heeft vier paar sinussen: kaaksinussen (onder de ogen), zeefbeensinussen (tussen de ogen), frontale sinussen (boven de oogkassen) en wigvormige sinussen (achter de frontale sinussen). Als de neus verstopt is, kunnen de sinussen niet optimaal ventileren. Meestal is er een verkoudheid aan voorafgegaan. Verder heeft men meestal een verstopte neus, al of niet met geelgroen, soms wat bloederig slijm. Zo ontstaat een drukkend gevoel in het hoofd. Dit wil echter niet zeggen dat men meteen aan sinusitis lijdt.


Pijn in het voorhoofd, bovenkaken of achter de ogen zijn de belangrijkste verschijnselen. Ook kan er een drukkend gevoel of vol gevoel zijn in het hoofd en de kiezen kunnen pijnlijk zijn bij het kauwen. De pijn is vooral 's ochtends aanwezig en verergert bij voorover bukken. Iemand met sinusitis kan koorts hebben en zich flink ziek voelen.


Bij kinderen tot acht jaar zijn de bijholten nog niet volledig ontwikkeld zodat bij hen deze ontsteking niet vaak voorkomt.


Wat te doen bij een neusbijholte-ontsteking?


Sinusitis is een aandoening die vanzelf overgaat. Zonder behandeling zijn de klachten meestal binnen een week verdwenen. Na tien dagen is tweederde van de patiënten hersteld, na vier weken iedereen. Wanneer u deze aandoening vermoedt, hoeft u hiermee niet naar de huisarts. Met onderstaande adviezen kunt u de klachten zelf behandelen. Wanneer u erg ziek bent of wanneer de klachten langer aanhouden dan een week, raadpleeg dan de huisarts.


Wanneer naar de huisarts?



  • Als de patiënt zich ernstig ziek voelt. (koorts en tot niets in staat).

  • Bij langer dan vijf dagen koorts.

  • Als de klachten van de bijholteontsteking in twee weken nog niet verminderd zijn

  • Als opnieuw koorts optreedt na een aantal koortsvrije dagen.

  • Bij sufheid

  • Als de oogleden van één oog dik of rood worden

  • Als men plotseling minder goed kan zien


Zelfzorgproducten verkrijgbaar bij uw V.A.L. apotheek


1e Keus:



  • xylometazoline neusdruppels of -spray - slinkt het neusslijmvlies


Kinderen onder de 2 jaar Babydoseerspray (zoutoplossing) of Xylomethazoline 0,025% druppels of spray.


Kinderen tussen de 2 en de 12 jaar Xylomethazoline 0,05% druppels of spray.


Kinderen boven de 12 jaar Xylomethazoline 0,1% druppels of spray.


Deze niet langer dan een week gebruiken.



  • Paracetamol - pijnstillend, koortswerend


Dosering vanaf 3 maanden t/m 18 jaar: 10-15 mg per kg per keer. De dosering mag maximaal 4 maal daags gegeven worden. Paracetamol kan gegeven worden als siroop, tablet of zetpil. De maximale dosering voor volwassenen is 2 gram (4 tabletten) per dag.


Tips:



  • Stomen kan verlichting geven. Doe dit desgewenst driemaal per dag, gedurende een kwartier boven een kom heet water (pas op voor verbranding; laat kleine kinderen nooit stomen). Toevoegen van kamille, zout of menthol heeft geen zin. Stomen kan ook in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de gesloten ruimte ontstaat in te ademen.

  • Rook irriteert de slijmvliezen en vertraagt de genezing. Probeer te stoppen met roken of rook minder.

  • Het druppelen of sprayen van zout water in uw neus kan verlichting geven. Babydoseerspray: U kunt de zoutoplossing zelf maken. Strooi hiervoor een afgestreken theelepel zout in een limonadeglas gevuld met lauw water. U kunt een paar keer per dag (of zo vaak u prettig vindt) druppelen of opsnuiven. De zoutoplossing is ook kant en klaar (als druppels of spray) bij de apotheek te koop.